Replica van het mariabeeld OLV-Huisje

In opdracht van beeldhouwer Stide Vos heeft Reszto een replica van het mariabeeld gemaakt wat in het Onze Lieve Vrouwenhuisje komt te staan. Dit “huisje” staat op een paal naast het puthuis op de markt in Den Bosch.

Het beeld is gebaseerd op een antiek houten mariabeeld wat rond die tijd gemaakt is en in het museum staat.

Met de foto en afmetingen is beeldhouwer Stide Vos aan de slag gegaan. Het model is geboetseerd in plasticine, een niet uithardende klei. Van dit geboetseerde model maakte Reszto een mal van rubber om hier een replica van het mariabeeld in te gieten. Hier werd een duurzame gietmortel voor gebruikt die tegen weer en wind bestand is.

Na het afwerken van het gegoten model is het mariabeeld beschilderd in de originele kleuren zodat het zoveel mogelijk op het oude houten beeld leek. Het OLV-Huisje en het puthuis zijn eind 2015 onthuld op het marktplein in Den Bosch.

De stichting 1522 heeft zich sterk gemaakt voor de bouw van het puthuis en het OLV-Huisje met de replica van het mariabeeld. Het ontwerp is gemaakt door Weyts Architecten uit Bergen op Zoom en is gebaseerd op oude tekeningen en informatie om tot een gelijkend resultaat te komen. Hieronder een 3D animatie van het geheel.